Kesän toisessa workshopissa tutustuttiin kompostoinnin saloihin ja rakennettiin kaksi helppoa ja edullista kompostia viljelypalstalaisten käyttöön. Kompostoinnista ja komposteista meille oli kertomassa jälleen Bheki Matambo Ngobese.
Matambolla on niin innostunut ote ja vastaus lähes joka kysymykseen, että joka työpajan jälkeen on itselläkin semmoinen olo että tarttis päästä heti soveltamaan oppeja omiin istutuksiin.
Workshop- ja työpajamuotoisissa opastuksissa on todella suurena etuna se, että pääsee itse konkreettisesti näkemään ja tekemään. Samalla voi kysellä mitä mieltä askarruttaa.
Toinen komposti rakennettiin kertakäyttöisistä kuormalavoista, toinen käytetyistä autonrenkaista. Ensin poistimme ruohikon kompostien alta ja ympäriltä sekä muokkasimme maata pehmeämmäksi poistaen samalla enimmät juuret. Näin vältetään ruohikon kasvaminen kompostiin ja parannetaan ilmanvaihtoa.
Lavakompostin reunat sidottiin ja naulattiin yhteen, nippusiteilläkin homma olisi varmasti hoitunut. Rengas- eli matokompostissa renkaiden sisään tällättiin sanomalehteä.
Seuraavat vaiheet muistuttivat kovasti sitä, mitä istutuskuoppien kanssa tehtiin edellisessä työpajassa; pohjalle keppejä, seuraavaksi vihreää ruohoa ja lehtiä, seuraavaan kerrokseen kuolleita lehtiä ja päälle siroteltiin hyvää multaa. Koko komeus vielä kasteltiin ja nyt vain odotellaan kompostoitavaa!
Tavaraa komposteihin luulisi löytyvän, sillä satoa Bottulasta näyttää tulevan kivasti. Emme rakentaneet komposteihin vielä kansia, mutta ne ovat tarpeelliset, etenkin sateella ettei komposti kastu liikaa. Kanneksi käy mainiosti esimerkiksi kevytpeite.
Sää oli mitä parhain puuhastella kompostien parissa. Väliajoilla nautiskelimme mehua ja patonkeja herkullisella valkosipulivoilla ja superhyvällä nokkospestolla. Nokkospesto oli uusi maistuva tuttavuus lähes kaikille.
Aikuisten hääriessä kompostien kanssa, viihtyivät lapset hyvin palstalla leikkien, tonkien, tutkien ja keräten karviaisia salaisesta paikasta ;) Rikkimenneiden linnunpelättimienkin tilalle saatiin uusi, jippii!
Bottulassa kasvaa istutettujen herkkujen lisäksi paljon muutakin hyödyllistä; villivadelmia, karvaisia karviaisia sekä kamomillaa. Sitä voi käyttää esimerkiksi kamomillateehen ja kuivattuna erilaisissa kylvyissä. Kuvassa on vasemmalta kamomillasaunio, pihasaunio (terälehdetön) ja peltosaunio (paljon suurempi kuin muut).
Pikkuhiljaa päästäänkin satoa korjaamaan. Tavataan seuraavaksi sadonkorjuujuhlissa syyskuun alussa!
Kuvat: Inka Mäkiö, Silja Ngobese
Teksti: Kiira Vähätalo