torstai 31. heinäkuuta 2014

Mitä kesä oikein toi mukanaan?

Koulu keskellä korttelia hankkeelle kesä ei mennyt kenties niin kuin odotettiin: asukkaita ei saatu viljelijöiksi vielä ja kesäpajalle muodostui omia haasteita. Mutta tämä ei tarkoita, että hanke olisi epäonnistunut, ehei. Vielä on yli vuosi aikaa saada kaupunkiviljely juurtumaan osaksi Pansio-Pernoa, alun hankaluudesta ei tarvitse myrtyä.

Mutta sen eteen on tehtävä toisella tavalla työtä kuin nyt on tehty. Viestintää on aikaistettava, että asukkaat saavat palstasta tiedon ja että saamme yhteistyötahojemme kanssa tarpeeksi aikaa miettiä yhdessä kuinka toimitaan. Yhdessä toimiminen on avainsana jo yhteisöllisyydenkin takia. Myös ideointia varten yhdessä olo on tärkeää: toinen voi kehitellä toisen ideaa eteenpäin villisti ja joku toinen antaa taas konkreettiset raamit sille. Lopputuloksena voi olla vaikka mitä mukavaa ja ihmisiä mukaansa tempaavaa!


Tämä kesä on myös opettanut sen, että viljelypalstan sijainti on oivallinen. Se on sopivan aurinkoisella paikalla ja kasvit ovat kasvaneet, joten maaperänkin suhteen kaikki on reilassa. Palstan löytäminen voi olla hiukan haastavampaa, mutta kyllä se siitä helpottuu. Kesäkuun aikana tilanne vaikutti hiukan huolestuttavalta, sillä kesäkuu oli kylmä. Heinäkuu kuitenkin pelasti helteillään ja sadekuuroillaan. Etenkin pinaatit innostuivat siitä, että kesken päivää oli sekä ukkosen tuomaa rankkasadekuuroa että paahtavaa auringon voimaa.

Kesällä hankkeen työvoimana hääri myös kesäpaja. Heille annetaan vielä suunvuoro tässä blogissa, mutta kerrottakoot, että heidän tarkoituksenaan on osallistuttaa nuoret ottamaan valokuvia. Valokuvien avulla saadaan selville nuorten näkökulma Pansio-Pernosta ja ne on tarkoitus koota näyttelyksi Pansio-Pernon kaupunginosaviikolle.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Turun 4H järjesti Ruokakoulu-päiväleirin ja leiri pidetään uudestaan elokuussa. Kesäkuun leiri sujui hyvin ja oli mukavaa olla ohjaajan roolissa siellä. Leiri huipentui perhepäivälliseen. Sinä päivänä lapset kokkasivat vanhemmilleen aterian ja koristelivat ruokalan kauniiksi, jolloin eri perheet saivat kohdata toisensa ja lapset olla ylpeitä järjestämästään päivästä. Juuri tästä yhteisöllisyydessä on kyse.

Päiväleiriläiset istuttivat myös taimia hankkeen palstalle. Kasvit ovat saaneet heinäkuun aikana kasvuunsa uudenlaista voimaa.


Syksy tuo uusia mahdollisuuksia saada ihmisiä mukaan erilaisiin puuhiin, ja esimerkiksi viljelypalstan mainostamisen voi aloittaa jo Pansio-Pernon kaupunginosaviikoilla. Syksyllä starttaa myös uusi projektipaja täynnä uusia ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Kenties heidän aivoituksistaan kumpuaa jotain, mikä saa Pansio-Pernon asukkaat hymyilemään.

On ollut myös puhetta, että Pansion koulun pihaan rakennettaisiin viljelylaarit, jolloin hyötykasveja voitaisiin kasvattaa koulun pihalla. Se on yksi tapa tuoda kaupunkiviljelyn ideaa lähemmäksi niin koulun oppilaita kuin heidän vanhempiaan ja ties ketä muita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti