torstai 26. kesäkuuta 2014

Virtuaalipuutarha: Maaperä

Mitä maaperällä tarkoitetaan?

Maaperällä tai maalla tarkoitetaan kallioperää peittävää irtomaakerrosta. Maaperä koostuu kuluneesta kallioperästä sekä kasvien ja eliöiden jäänteistä.

Maaperässä on muun muassa hiekkaa, soraa, savea ja multaa. Se sisältää myös vettä ja ilmaa eli elämän perusedellytyksiä.



Havainnollistava opetustuokio

Maaperän koostumusta voi havainnollistaa oppilaille pyytämällä heitä täyttämään lasiastian hiekalla, pienillä ja isoilla kivillä.

Aluksi laitetaan isot kivet lasiastiaan, sitten pienet ja lopulta hiekka. Tämän jälkeen oppilaille kerrotaan kuinka maaperä koostuu erilaisista maa-aineksista, jotka ovat keskenään erikokoisia. Samalla kerrotaan kuinka pienimmät aineet kuten hiekka voivat kulkea paljon vapaammin maaperässä kuin isot kivet.


Seuraavaksi lasiastiaan kaadetaan vähän vettä. Havaitaan kuinka vesi liikkuu ja levittäytyy astiassa. Oppilailta voi nyt kysyä mitä maaperässä olevalle ilmalle käy, kun astiaan on kaadettu vettä. Vastaushan on, että vesi vie pois tilan, jota ilma voi käyttää. Kastelun suhteen pitää siis olla tarkkana, jotta kaikelle riittää maaperässä tilaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti