torstai 26. kesäkuuta 2014

Virtuaalipuutarha: Ravinteet

Kun ihminen tai eläin syö kasvin, kasvissa olevat ravintoaineet siirtyvät vuorostaan syöjän elimistön käyttöön. Tähän perustuu luonnon kiertokulku: samojen ravinteiden muodonmuuttamiseen ja hyödyntämiseen ravintoketjun eri vaiheissa.

Maaperässä olevat mikrobit kuten sienet hajottavat kuolleet eliöt ja muut jätökset pieniksi ravintoainehiukkasiksi, jotka liukenevat maaperässä olevaan veteen. Näitä ravintoainehiukkasia ovat muun muassa typpi, kalium, magnesium ja fosfori.

Kuva otettu Wikimedia commonsista. Käyttäjän Specious kuva.
Kasvi imee juuriensa avulla maaperästä vettä ja siihen liuenneita ravinteita omaan käyttöönsä. Juuristossa ravinteiden ottamiseen on kaksi mekanismia: massavirtaus ja diffuusio.
  • Diffuusio perustuu kahden eri liuoksen ravinnepitoisuuksien tasapainoon pyrkimistä: vahvemmasta liuoksesta siirtyy molekyylejä ja ravinteita heikompaan liuokseen. 
  • Massavirtaus vuorostaan perustuu kasvin haihduttamiskykyyn, jolloin kasvin juuret imevät maasta vettä nestetasapainon säilymiseksi.
Mutta mitä kasvi ravintoaineillaan oikein tekee? Tarkastellaampa kaliumin, fosforin ja typen merkitystä kasveille hiukan lähempää:

Kalium vaikuttaa
  • kasvin vesitalouteen
  • ilmarakojen sulkeutumiseen ja avautumiseen
  • kuivuuden- ja kylmänkestävyyteen
  • yhteyttämistuotteiden kuljetukseen
  • marjojen ja hedelmien värittymiseen
  • korren vahvuuteen
Fosfori vaikuttaa
  • valkuaisaineiden synteesiin
  • sokereiden muodostukseen
  • fosfori on kasvin energiaa
  • fosfori edesauttaa juurten kasvua lisäämällä sytokiiniinin määrää, mikä lisää kukka-aiheiden määrää
Typpi vaikuttaa
  • versoitumiseen
  • sadon määrään
  • valkuaisaineiden määrään
  • kasvattaa marjojen kokoa
  • lisää kukka-aiheiden määrää
  • edesauttaa juurakon haaroittumista

Miten tämän kaiken voisi tiivistää mallikkaasti? Kas siinäpä tehtävä oppilaille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti